Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kollaa kestää toimi vuosina 1976–1980. Yhtyeen yksi tunnetuimmista kappaleista on mm. ”Jäähyväiset aseille”, josta Liisa Tavi teki myöhemmin hitiksi nousseen version.
Kollaa kestää -yhtyeen soittajista Jyrki Siukonen oli myös Hilse-punk-lehden toimittaja. 1990-luvulla Siukonen soitti jonkin aikaa rumpuja tamperelaisessa Punk Lurex Ok -yhtyeessä, jonka kokoonpanoon kuului myös Juha Helminen. Mikko Nevalainen muistetaan Eppu Normaalin basistina vuosilta 1979–1989.
Juha Helminen (kitara), Jyrki Siukonen (rummut), Kai Kivi (kitara) ja Erkki Huhtamo (basso) perustivat Kollaan kestää -yhtyeen Tampereella vuonna 1976. Tätä oli edeltänyt luokkakavereiden Kiven, Siukosen ja Kai Niemen Hernia-niminen yhtye, joka teki kaksi keikkaa vuonna 1975. Kollaa kestää -yhtyeen oli määrä mennä tällä kokoonpanolla ainoastaan Suosikki-lehden Rock-Rally -kilpailuun maaliskuussa 1977 (toisena laulajana oli tuolloin Kari Kohtamäki). Yhtye sijoittui viimeiseksi ja se sai kuvansa yhteen Suosikin numeroon. Basistiksi vaihtui Kai Niemi.
Kollaa kestää -yhtyeen kotikaupungissa Tampereella oli perustettu vuonna 1977 levy-yhtiö Poko Rekords ja yhtyeen jäsenet olivat hyviä tuttuja omistaja Epe Heleniuksen kanssa. Kollaa kestää nauhoitti ensimmäisen singlensä Lahden Microvox-studiolla iltapäivällä 28. marraskuuta 1977 samana päivänä, jolloin Eppu Normaali nauhoitti aamupäivällä oman debyyttisinglensä ”Poliisi pamputtaa taas”. Äänestyssession tuloksena oli kappale ”Musti, sotakoira”. Yhtye nauhoitti b-puolen ”Tähtien rauhaa” seuraavan vuoden tammikuussa. B-puolella olivat mukana myös Heleniuksen kaupassa työskennellyt Jussi Niemi (kellot) ja Seppo Pietikäinen (lausunta). Single julkaistiin 30. maaliskuuta 1978. "Musti, sotakoiralla" basistina toimi Helmisen ja Siukosen luokkakaveri Jouni Hirvonen. Soundissa olleen ilmoituksen kautta uudeksi basistiksi vaihtui muita yhtyeen jäseniä vanhempi ja soittajana taitavampi Mikko Nevalainen.
Uusi kokoonpano äänitti ensimmäiselle EP:lle kuusi kappaletta Mika Sundqvistin MSL-studiolla 24. elokuuta 1978. Myöhemmin treenikämpällä nauhoitettiin vielä Hilse-kokoelmalle kappale ”Adverts Blues”. Pokon promojoululevylle Kollaa kestää teki kappaleen ”Tonttuarmeija”. 19. maaliskuuta 1979 yhtye levytti MSL-studiolla singlen ”Kirjoituksia kellarista”/”Kuumat raiteet”, joka ilmestyi seuraavan kuukauden aikana. Levyraadissa Lenita Airisto ei suostunut antamaan kappaleelle yhtään pistettä. Televisioon Kollaa kestää ei päässyt koskaan esiintymään, joten yhtyeestä ei tehty yhtään kuvanauhaa.
Samana vuonna yhtye kyseli Johanna-yhtiön kiinnostusta yhtyeen ensimmäisen pitkäsoiton julkaisemisesta. Levy-yhtiö suostui tähän ja yhtye päätti jättää Pokon. Debyyttialbumi Jäähyväiset aseille äänitettiin huippustudio Finnvoxilla ja julkaistiin vielä vuoden 1979 aikana. Levystä muodostui arvostelumenestys, ja sen nimikappaleesta tuli pieni menestys. Yhtyeen alkuperäisrumpali Jyrki Siukonen ei enää välittänyt punkista ja jätti yhtyeen. Mikko Nevalainen siirtyi basistiksi Eppu Normaaliin. Kollaa kestää teki vielä pari keikkaa (rumpalina Unohda Eila -yhtyeen Heikki Nuora) ja reunion-esiintymisen Suistomaan Soittopäivillä kesällä 1982 basistinaan Eppu Normaalista lähtenyt Mikko Saarela. Kokoonpano Siukonen-Helminen-Kivi ja Anne-niminen naislaulaja levytti vuonna 1980 Johannalle yhden singlen, ”Night That Is Almost Afraid of Me”/”Between Hatred and Pity”, nimellä Cenci.[1]

Kai Kivi – kitara ja laulu
Juha Helminen – kitara ja laulu
Jyrki Siukonen – rummut
Mikko Nevalainen – basso (1978–1980)
Kai Niemi – basso (1977–1978)
Erkki Huhtamo – basso (1976–1977)
Mikko Saarela - basso (kaksi keikkaa 1982)


Studioalbumit: Jäähyväiset aseille (Johanna, JHN-2004) – 1979
EP:t Kollaa kostaa (Poko Rekords, PIMP-014) – 1979
Kokoelmat: Neljän pennun ooppera (mini-LP, jolla kaikki Poko-tuotokset, Poko Rekords, FORMULA-8) – 1984
Kokonaan – Jäähyväiset aseille (CD, sisältää koko tuotannon, Johanna, JHNCD 2004) – 1995
Singlet: Musti, sotakoira / Tähtien rauha (Poko Rekords, PIS-004) – 1978
Kirjoituksia kellarista (Poko Rekords, PIS-029) – 1979
Muilla julkaisuilla: Tonttuarmeija (kappale kokoelmalevyllä Kylmää joulua!, Poko Rekords, XMAS-1) – 1978
Tätä oli elämäni (kappale kokoelmalevyllä Pokorock, Poko Rekords, POKOLO-1) – 1979
Adverts blues (kappale kokoelmalevyllä Hilselp, Hilselevyt, YÄK-01) – 1979
Yhtyeen kappaleet muiden versioina. Yö on levyttänyt Kollaan kappaleet ”Kollaa kestää go-go” ja ”Kaupungin valot”. Klamydia on versioinut levylle kappaleet ”Tätä oli elämäni”, "Syksy", ”Kirjoituksia kellarista” ja ”Adverts blues” sekä ”Kaupungin valot”. Eppu Normaali esittää live-albumilla Elävänä Euroopassa kappaleen "Musti, sotakoira". Ypö-Viis -yhtyeen keikkataltiointi kappaleesta ”Ramones & Stravinsky” on myös levytetty. Kai Kivi vierailee laulamassa kappaleen ”Kirjoituksia kellarista” Poikien Punk It -levyllä. Kotiteollisuus coveroi kappaleen ”Musti, sotakoira” Sotakoira-coveralbumillaan. Eläkeläiset on levyttänyt versiot kappaleista "Syksy" ja "Jäähyväiset aseille". Mojakka on levyttänyt kappaleen "Kirjoituksia kellarista" ja Diskelmä puolestaan kappaleen "Kännissä aamulla".
.

Jukka Juntilan kirjoitus 16.1.1995

Kolmen pikku levyn jälkeen oli tietenkin pitkäsoiton aika. Studioajasta tuli pientä keskustelua Pokon kanssa, joten Siukonen kyseli Atte Blomilta Johannan kiinnostusta bändiin. Kun kiinnostusta oli ja studio aikaa tarjottiin reippaasti tapahtui levy-yhtiön vaihto ilman sen isompia käännöksiä tai riitoja. Kun pidemmän studiossa olon lisäksi äänitykset tapahtuivat tasoltaan maamme ehdottomaan kärkeen kuuluneessa Finnvoxissa oli jälki sen mukaista. Tekisi mieli sanoa, että klassikko oli syntynyt - ja sen sanonkin. LP:n nimibiisi Jäähyväiset Aseille nousi jopa hitiksi ja tekihän Liisa Tavikin siitä myöhemmin oman tulkintansa. Muutenkin biisimateriaali oli hyvää, tasavahvaa ja vaihtelevaa. Käännöspaloja oli mukana kaksi: Ällistyttävän hyvällä maulla valittu Magazinen Shot by Both Sides (Syksy) ja Hawkwindin Urban Guerilla (Kaupunkisissi), joka tosin poikkeaa huomattavasti alkuperäisesityksestä. Toteutuspuolelle haettiin vahvistusta aina Englannista asti. Aivan Gaye Advertia ei saatu, mutta X-Ray Spexissä vaikuttanut ja oman Essential Logic yhtyeen perustanut Lora Logic tuli värittämään levyä saksofonillaan. Levy miksattiin äänitysten yhteydessä, mutta viikon päästä Siukonen kävi salaa muilta bändin jäseniltä miksaamassa levyn uudestaan.
Vaikka levy olikin huikea arvostelumenestys ja sen myyntiluvutkin aivan siedettävät oli kuitenkin melkoisen selvää ettei bändi jatkaisi ainakaan silloisessa muodossaan. Yhtye teki vielä yhdessä Wouden, Päiden ja Top Ranking Eric & the Astronautsien kanssa Neljän Kiertueen, jossa kahdessa päivässä soitettiin neljä keikkaa, joista kullakin esiintyi kaikki bändit - toiset kaksi yhtyettä aloittivat Vaasassa ja toiset Kokkolassa ja busseilla vaihdettiin bändejä. Vastaava show tehtiin Kokkolan (uudestaan) ja Seinäjoen välillä.
Punk oli käynyt Siukoselle hieman liian pieneksi hiekkalaatikoksi - taiteilijasielu oli jo kipinää pidemmällä. Muu yhtye olisi varmaankin halunnut tehdä lisää Kollaa Kestää musiikkia, mutta muutamat keikat Siukosen lähdön jälkeen (rumpalina Unohda Eila -yhtyeen Heikki Nuora) osoittivat että henki oli poissa. Päätös ehkä oli oikea, sillä pidemmälle eteneminen olisi vaatinut soittotaidon kehittymistä ja sen lisääntyminen olisi todennäköisesti poistanut Kollaa Kestäältä sen postitiivisen amatöörimäisyyden, miellyttävän haurauden ja tekemisen riemun joka on oleellinen osa koko Kollaa Kestään tuotantoa.
Täysin ei kuitenkaan vielä heitetty yhteistä pyyhettä kehään sillä kokoonpanolla Siukonen, Helminen ja Kivi täydennettynä Anne nimisellä neidillä (tietääkö kukaan sukunimeä?) tehtiin keväällä 1980 Johannalle single Cenci nimellä, tuo Night That Is Almost Afraid of Me / Between Hatred and Pity on hassu, joskaan ei merkittävä kuriositeetti.
Viimeinen luku Kollaa Kestään historiaan kirjoitettiin kesällä 1982, jolloin yhtye teki yhden reunion keikan Suistomaan Soittopäivillä, bassossa tuolloin tosin oli Mikko Saarela (ex- Eppu Normaali). Tavallaan tuo basistin vaihto tälle keikalle oli täysin luonnollinen sillä Mikko Nevalainenhan oli liittynyt Eppu Normaaliin juuri Saarelan tilalle joulukuussa 1979 ja pesti kesti kymmenen vuotta ennen kuin mies lopetti kokonaan musiikin soittamisen. Vaan mitä muille kestäjille sitten tapahtui?
Jyrki Siukonen perusti ensin Jukka Mikkolan kanssa varsin kokeellisen Vaaralliset Lelut yhtyeen, Lisäksi syntyi yksi soolomaxi. Sittemmin Siukonen siirtyi kuvataiteilijaksi, vaikutti ensiksi Rotshenko -seurassa Tampereella ja nyttemmin Englannissa. Lyhyen uuden tulemisen musiikin parissa teki Punk Lurex OK yhtyeen alkumetreillä.
Kai Kivi keskittyi opiskeluihinsa, teki vielä yhden singlen Johannalle (Kivi & Eksyneet Äänet: Ovi Kesään / Tanssi, Tanssi, Tanssi). Levyllä soittavat Kiven lisäksi Erik Ahonen (rummut), Jouni Hirvonen (basso - levyn kannessa tosin jostain syystä lukee Esko the Bassman) ja Jukka Mikkola (saksofoni). Parivaljakko Ahonen & Hirvonen liittyvät muuten Kollaan historiaan sitenkin, että Ramones ja Stravinski oli alunperin heidän The Breadcrumb Vergers yhtyeensä kappale, jonka Siukonen jostain syystä halusi levyttää - The Breadcrumb Vergers yhtyeen versiota kappaleesta ei ole levytetty. Lisäksi kaveruksilla oli "lähes levy-yhtiö" Catlantic Records, jolle Siukonen halusi Kollaan esihistoriassa (aikaan ennen Poko) tehdä kasetin, mutta se jäi tekemättä. Vaan takaisin Kiveen, miehestä tuli sitten meribiologi ja musiikillisiset aktiviteetit ovat jäänet Punk-It kokoelmalle laulettuun Kirjoituksia Kellarista biisin (Pojat yhtye soittaa).
.

Juha Helminen keskittyi opintoihin ja vietti musiikin suhteen hiljaisempaa aikaa. Kun Helminen vuonna 1993 kuuli Tiina Wesslinin ja Riitta Suojasen johtaman Porttikielto bändin soittavan Kollaa Kestään biisejä, halusi hän päästä yhtyeeseen tiettyjen vaiheiden jälkeen siitä muodostui Punk Lurex OK, joka on tähän mennessä tehnyt jo mainitun Paalimajassa singlen Siukosen kanssa ja toisella rumpalilla Siskot, Veljet! mini-CD:n.

.

..

.

.

.

..

.

.

.

.

.

.

..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

©2019 Punk Tampere - suntuubi.com